Home
Bipolair
Bipolair?

Bipolair?

De bipolaire stoornis is een stoornis waarbij mensen te maken krijgen met felle stemmingswisselingen. Periodes van depressie worden afgewisseld met periodes van manie (de persoon is héél uitgelaten, soms euforisch). De stemmingswisselingen bij een bipolaire stoornis worden niet veroorzaakt door drugs of medicatie.

Medicatie?

Medicatie?

De bipolaire stoornis kan niet worden genezen. Wel kunnen door het gebruik van medicatie de symptomen verminderen.Vaak wordt medicatie gecombineerd met een vorm van therapie om een zo goed mogelijk resultaat te bereiken. Therapie is een behandelingsmethode waarin de persoon samen met een therapeut (bijvoorbeeld een psycholoog) gaat proberen de stoornis te overwinnen. Het is heel knap om hulp te zoeken wanneer het lastig wordt om je problemen alleen op te lossen.

Iedereen?

Iedereen?

De bipolaire stoornis komt even vaak voor bij mannen als vrouwen. Iedereen kan deze stoornis krijgen, die kan beginnen vanaf de puberteit en vaak het hele leven blijft bestaan omdat de stoornis niet kan worden genezen.

Nadenken over dood?

Nadenken over dood?

Soms gebeurt het dat mensen met een bipolaire stoornis tijdens een periode van depressie veel moeite hebben met het leven en nadenken over de dood. Dit doet je als kind natuurlijk heel veel verdriet. Je wil je ouder niet verliezen. Het is erg goed om over die zorgen te praten met iemand die je vertrouwt.

Manische periode?

Manische periode?

Tijdens een periode van manie is de persoon heel erg uitgelaten. Hij of zij voelt zich eerst heel opgewonden en geprikkeld (euforisch), vaak omdat het voelt alsof er energie op overschot is en slapen niet of weinig nodig is. Dat is natuurlijk heel uitputtend. Een persoon die een manische periode doormaakt, wordt soms ook te impulsief. Beloftes worden gemaakt die niet kunnen worden nageleefd, of ze doen gevaarlijke dingen. Dit veroorzaakt dan problemen in de omgeving van de persoon.

Depressieve periode?

Depressieve periode?

Tijdens een periode van depressie voelt de persoon zich heel erg neerslachtig. Hij of zij voelt zich vaak moe, kent een afgenomen eetlust, komt moeilijk toe aan iets doen, voelt zich schuldig en soms ook waardeloos. Personen in deze periode denken soms ook aan de dood.

Hallucinaties?

Hallucinaties?

Soms kunnen er zich bij een persoon met een bipolaire stoornis hallucinaties voordoen. Dit betekent dat de persoon bepaalde zaken ziet, hoort of ruikt die er eigenlijk niet zijn. Dat is best lastig voor de persoon, maar ook voor de mensen in de omgeving. Een hallucinatie is een psychotisch symtoom.

Wanen?

Wanen?

Soms kunnen er zich bij een persoon met een bipolaire stoornis zich wanen voordoen. Dit betekent dat de persoon overtuigd is van zaken die niet kloppen. Dat is best lastig voor de persoon, maar ook voor de mensen in de omgeving. Een waan is een psychotisch symtoom.

Rapid cycling?

Rapid cycling?

Bij sommige mensen met een bipolaire stoornis wisselen de depressieve en manische periodes elkaar heel snel af: dat noemen we rapid cycling.

Besmettelijk?

Besmettelijk?

Een bipolaire stoornis is niet besmettellijk. Je zou dezelfde problemen als je ouder kunnen krijgen, maar dat hoeft niet zo te zijn. Zelfs als je de aanleg voor psychische problemen van je ouder erft, betekent dat niet meteen dat je de problemen ook zelf gaat krijgen. Dit hangt af van de omstandigheden. Goed voor jezelf zorgen is de boodschap.

Waarom?

Waarom?

Psychische problemen hebben niet één duidelijke oorzaak, maar ontstaan door een combinatie van factoren. De belangrijkste biologische factor is erfelijkheid. De belangrijkste sociale factoren zijn verdrietige of schokkende gebeurtenissen. Ten slotte hebben ook psychische factoren, iemands persoonlijke (karakter)eigenschappen, invloed op het wel of niet krijgen van een bipolaire stoornis.

Vorm?

Vorm?

Een bipolaire stoornis is voor elke persoon anders en kan dan ook heel veel verschillende vormen aannemen. De stoornis is erg onvoorspelbaar.

Moe?

Moe?

Geen enkele mens is dezelfde, ook personen met een bipolaire stoornis niet. Het komt bij hen wel meer voor dat ze tijdens depressieve episodes vaak moe zijn en veel slapen. Soms geraken ze net heel slecht in slaap 's nachts.

Meer bronnen & links
Alle vragen op een rij
  • Wix Facebook page
een realisatie van ZITDAZO