Home
Wat helpt niet?

Wat helpt niet?

Mensen weten soms niet wat zeggen. Sommige mensen zeggen dan dingen die echt niet helpen. ‘Het gaat wel weer over’, ‘Je moet nu maar even doorbijten’, ‘Het is allemaal zo erg niet’, ‘Je beeldt het je maar in’ of ‘Je zoekt aandacht’. Op de website ooitalzogerageerd.be vind je tips hoe je wél kan reageren.

Mijn ouder is opgenomen, wat nu?

Mijn ouder is opgenomen, wat nu?

Wanneer je ouder in behandeling gaat, kan zijn dat hij of zij wordt opgenomen in een psychiatrische voorziening of een ziekenhuis. Dat is niet prettig en heeft invloed op je moeder of vader, maar ook op jou en de andere gezinsleden. Veel kinderen stellen zich hierbij heel wat vragen. Sommigen voelen zich opgelucht, dan weer schuldig of boos.

Waarom zijn er zoveel zelfdodingen?

Waarom zijn er zoveel zelfdodingen?

België heeft een van de hoogste zelfmoordcijfers van heel Europa : drie personen per dag. Veel Belgen zien het als de enige uitweg voor hun problemen. Daarom is het heel belangrijk om meer over de geestelijke gezondheid van onszelf en anderen te praten.

Is het nemen van 'n pilletje genoeg?

Is het nemen van 'n pilletje genoeg?

Neen. Vaak is het aangewezen om medicatie te combineren met een vorm van therapie om een zo goed mogelijk resultaat te bereiken. Er wordt soms gezegd dat mensen in therapie gek of abnormaal zijn. Dit is zeker niet zo. Het is juist heel knap om hulp te zoeken wanneer het lastig wordt om je problemen alleen op te lossen.

Wat is therapie eigenlijk?

Wat is therapie eigenlijk?

Psychologen, psychiaters en andere mensen die veel kennen over psychische problemen, gebruiken therapie om samen te achterhalen wat voor de persoon met de stoornis zou helpen om de problemen te overwinnen. Omdat iedereen anders is, kan een therapie er dus ook voor elke persoon anders uitzien.

Hebben mannen er vaker last van?

Hebben mannen er vaker last van?

Psychische klachten komen even vaak voor bij mannen als bij vrouwen. De vorm waarin de problemen ze voorkomen is wel verschillend. Vrouwen hebben 2 keer vaker een depressie of angststoornis. Mannen hebben vaker last van psychische stoornissen die te maken hebben met alcoholgebruik.

Wat is dat, psychisch ziek zijn?

Wat is dat, psychisch ziek zijn?

Wanneer een persoon psychische problemen heeft, gaat hij of zij anders denken dan voordat hij die psychische problemen had. De persoon gaat zich ook anders voelen en soms gaat hij of zij zich hierdoor ook anders gedragen. Dat kan best verwarrend zijn. Ook voor de mensen die de persoon heel goed kennen.

Wat doet een psychiater?

Wat doet een psychiater?

Een psychiater is iemand die geneeskunde heeft gestudeerd en zich heeft gespecialiseerd in psychische stoornissen. Als dokter kan hij of zij medicatie voorschrijven. Een psychiater is niet een persoon die verhaaltjes voorleest aan een persoon die in zijn kantoor op de zetel ligt.

Gaat het over steeds meer mensen?

Gaat het over steeds meer mensen?

België staat op een eerste plaats (wereldwijd!) in het opnemen van patiënten in psychiatrische instellingen. Het aantal gedwongen opnames is erg gestegen alsook het aantal opnames in de psychiatrische voorzieningen.

Stellen ze zich aan?

Stellen ze zich aan?

Dat iemand een psychisch probleem heeft, kan je meestal niet zien. Iemand met een psychisch probleem praat hier vaak niet graag over. Soms lijkt het misschien wel zo dat iemand die zich bijvoorbeeld anders gedraagt een aansteller is. Maar dat klopt eigenlijk niet. Psychische problemen zorgen er namelijk voor dat iemand écht pijn heeft. Daarom moet een psychisch probleem altijd ernstig genomen worden. Als we dat doen, vergroot de kans dat iemand weer beter wordt.

Zijn ze extra kwetsbaar?

Zijn ze extra kwetsbaar?

Studies tonen aan dat mensen met psychische problemen méér dan mensen zonder psychische problemen het slachtoffer zijn van pesten, agressie, geweld. Een recente Zweedse studie (maart 2013) weet dat mensen met psychische problemen zelfs vijf keer meer kans hebben om slachtoffer te worden van een moord dan anderen.

Hoe ontstaan de problemen?

Hoe ontstaan de problemen?

Psychische problemen hebben niet één duidelijke oorzaak, maar ontstaan door een combinatie van factoren. De belangrijkste biologische factor is erfelijkheid. De belangrijkste sociale factoren zijn verdrietige of schokkende gebeurtenissen. Ten slotte hebben ook psychische factoren, iemands persoonlijke eigenschappen, een invloed op het wel of niet krijgen van psychische problemen.

Waar kan je voor het eerst terecht?

Waar kan je voor het eerst terecht?

De huisarts is de professionele vertrouwenspersoon bij uitstek waarmee je snel een afspraak kan maken. Als het moeilijk is om je problemen het hoofd te bieden, weet de huisdokter raad. Hij kan zelf een behandeling opstarten of je doorverwijzen naar gespecialiseerde diensten.

Hebben ze vaker lichamelijke pijn?

Hebben ze vaker lichamelijke pijn?

Niet iedereen die last heeft van psychische problemen heeft ook last van lichamelijke pijn. Mensen met psychische problemen hebben wel vaker last van pijn dan mensen zonder. Soms voelen ze die pijn zelfs in heel hun lichaam.

Over hoeveel mensen gaat het?

Over hoeveel mensen gaat het?

Eén op de vier mensen krijgt vroeg of laat af te rekenen met psychische problemen. Soms gaan deze problemen vanzelf weer over. Soms slepen ze heel lang aan. In één jaar krijgen in België ongeveer 700.000 mensen te maken met een psychisch probleem. Als je het effect van deze psychische problemen op de omgeving van de mensen met de problemen meetelt, komen nog veel meer mensen hiermee in aanraking. Dat kan familie zijn, maar ook vrienden, collega’s, werkgevers, …

Wat doet een psycholoog?

Wat doet een psycholoog?

Psychologen zijn specialisten op het vlak van het gedrag van de mens. Ze proberen het te begrijpen. Ze kunnen bijvoorbeeld mensen met een depressie helpen zoeken naar de oorzaken hiervan om te kunnen komen tot verandering in gedrag en gevoel. Omdat ze geen dokters zijn, mogen ze geen geneesmiddelen voorschrijven.

Wat is een vooroordeel?

Wat is een vooroordeel?

Een vooroordeel is iets wat mensen denken, niet op basis van feiten. Vaak ontstaan clichés en vooroordelen als mensen niet goed weten waarover iets gaat. Ze hebben schrik van het onbekende en gaan dingen geloven, zonder dat ze eigenlijk weten waar het over gaat.

Is er ook een effect op het werk?

Is er ook een effect op het werk?

Iemand met psychische problemen ondervindt hier ook vaak last van in het uitoefenen van zijn of haar job. Eén vierde van het ziekteverzuim (thuisblijven van het werk) heeft een psychische oorzaak. Ook op de werkplek zelf krijgen mensen met een psychisch probleem vaker minder gedaan op een werkdag.

Psychisch probleem of dip?

Psychisch probleem of dip?

Het hebben van psychische problemen is niet hetzelfde als een dip. Iedereen heeft wel eens last van een dip, bijvoorbeeld na een belangrijke gebeurtenis in het leven. Denk maar aan het verliezen van werk of een sterfgeval van iemand uit de omgeving. Hoe moeilijk deze gebeurtenissen ook zijn, meestal passen we er ons snel aan aan. Als de dip toch langer duurt en een effect hebben op dagelijkse zaken, kan het zijn dat er sprake is van psychische problemen.

Zijn ze gevaarlijk?

Zijn ze gevaarlijk?

Mensen met psychische problemen zijn niet meer of minder agressief of gevaarlijk dan andere mensen. Onderzoekers stellen vast dat 92% tot 96% van de mensen met psychische problemen geen agressie in zich hebben. Als agressie dan toch voorkomt, dan zal die zelfs nog eerder naar zichzelf gericht zijn dan naar anderen. Soms geeft de media aandacht aan een geval waarin over iemand wiens stoppen zijn doorgeslagen. Alleen zo’n spectaculaire zaken krijgen natuurlijk in de media veel aandacht.

Alle vragen op een rij
  • Wix Facebook page
een realisatie van ZITDAZO