Home

Theatraal?

 

Personen met een theatrale persoonlijkheidsstoornis voelen zich op hun best wanneer ze belangstelling krijgen. Ze hebben vaak een grote behoefte aan erkenning van andere mensen. Dat komt omdat ze eigenlijk onzeker zijn over zichzelf. Mensen met deze stoornis brengen hun gevoelens soms echt op een ‘dramatische’, ‘theatrale’ manier. Het vraagt heel wat energie om steeds op zoek te moeten gaan naar aandacht.

 

Behandeling?

 

Onderzoek toont aan dat therapie doeltreffender is dan het gebruik van medicatie als behandelmethode. Therapie is een behandelmethode waarin de persoon met een persoonlijkheidsstoornis samen met een therapeut (bijvoorbeeld een psycholoog) gaat proberen de stoornis te overwinnen. Er wordt soms gezegd dat mensen in therapie gek of abnormaal zijn. Dit is zeker niet zo. Het is juist heel knap om hulp te zoeken wanneer het lastig wordt om je problemen alleen op te lossen.

 

Nadenken over de dood?

 

Als een theatrale persoonlijkheidsstoornis erg zwaar is, kan het zijn dat mensen veel moeite hebben met het leven en nadenken over de dood. Dit doet een kind natuurlijk heel veel verdriet. Ze willen hun ouder niet verliezen. Daarover maken ze zich dan veel zorgen. Het is erg goed om over die zorgen te praten met iemand die je vertrouwt.

 

Besmettelijk?

 

Een theatrale persoonlijkheidsstoornis is niet besmettellijk. Je zou dezelfde problemen als je ouder kunnen krijgen, maar dat hoeft niet zo te zijn. Zelfs als je de aanleg voor psychische problemen van je ouder erft, betekent dat niet meteen dat je de problemen ook zelf gaat krijgen. Dit hangt af van de omstandigheden. Goed voor jezelf zorgen is de boodschap.

 

Problemen?

 

Voor mensen met een theatrale persoonlijkheiddstoornis is het vaak heel moeilijk om stabiele relaties aan te gaan. Er kan namelijk veel stress ontstaan wanneer de partner niet de nodige aandacht kan geven. Ook in gezinnen kunnen wel eens problemen ontstaan. Vaak hebben deze mensen een geschiedenis van klachten en ziektes, die niet altijd te verklaren zijn. Op hun werk ontstaan er vaker problemen.

 

Waarom?

 

Een theatrale persoonlijkheiddstoornis heeft niet één duidelijke oorzaak, maar ontstaat door een combinatie van factoren. Een factor hierbij is erfelijkheid. De belangrijkste sociale factoren zijn stressvolle gebeurtenissen in het leven. Ten slotte hebben ook psychische factoren, iemands persoonlijke eigenschappen, invloed op het wel of niet krijgen van de stoornis.

 

Wat met de omgeving?

 

Voor mensen uit de omgeving van personen met de theatrale persoonlijkheidsstoornis is het niet altijd gemakkelijk om hiermee om te gaan. Soms lijkt het wel alsof de persoon een rolletje speelt, of alle aandacht ‘opeist’. Het is goed om in die situaties niet bij de pakken te blijven zitten en te praten met een vertrouwd iemand.

  • Wix Facebook page
een realisatie van ZITDAZO