Home

Paranoïde?

 

Personen met een paranoïde persoonlijkheidsstoornis zijn erg wantrouwend ten opzichte van situaties en andere mensen. Ze zijn er vaak van overtuigd dat andere mensen niet te vertrouwen zijn. Hierdoor voelen ze angst en kost het hen heel wat moeite om goede contacten te onderhouden. Kritiek wordt vaak ervaren als een persoonlijke afkeuring.

 

Medicatie?

 

Soms is het nodig om medicatie te combineren met een vorm van therapie om een zo goed mogelijk resultaat te bereiken. Therapie is een behandelingsmethode waarin de persoon met een verslaving samen met een therapeut (bijvoorbeeld een psycholoog) gaat proberen de verslaving te overwinnen. Er wordt soms gezegd dat mensen in therapie gek of abnormaal zijn. Dit is zeker niet zo. Het is juist heel knap om hulp te zoeken wanneer het lastig wordt om je problemen alleen op te lossen.

 

Nadenken over dood?

 

Als een paranoïde persoonlijkheidsstoornis erg zwaar is, kan het zijn dat mensen veel moeite hebben met het leven en nadenken over de dood. Dit doet een kind natuurlijk heel veel verdriet. Ze willen hun ouder niet verliezen. Daarover maken ze zich dan veel zorgen. Het is erg goed om over die zorgen te praten met iemand die je vertrouwt.

 

Besmettelijk?

 

Een paranoïde persoonlijkheidsstoornis is niet besmettellijk. Je zou dezelfde problemen als je ouder kunnen krijgen, maar dat hoeft niet zo te zijn. Zelfs als je de aanleg voor psychische problemen van je ouder erft, betekent dat niet meteen dat je de problemen ook zelf gaat krijgen. Dit hangt af van de omstandigheden. Goed voor jezelf zorgen is de boodschap.

 

Problemen?

 

Voor mensen met een paranoïde persoonlijkheiddstoornis is het heel moeilijk om stabiele relaties aan te gaan. Ze hebben vaak onvoldoende vertrouwen in andere personen en hebben een grotere kans op een echtscheiding wanneer ze trouwen. Op hun werk ontstaan er vaak problemen omdat samenwerken moeilijk loopt.

 

Waarom?

 

Een paranoïde persoonlijkheiddstoornis heeft niet één duidelijke oorzaak, maar ontstaat door een combinatie van factoren. De belangrijkste biologische factor is erfelijkheid. De belangrijkste sociale factoren zijn stressvolle gebeurtenissen in het leven. Ten slotte hebben ook psychische factoren, iemands persoonlijke (karakter)eigenschappen, invloed op het wel of niet krijgen van een paranoide persoonlijkheidsstoornis. Mannen hebben vaker dan vrouwen een paranoïde persoonlijkheidsstoornis.

  • Wix Facebook page
een realisatie van ZITDAZO