Home
Behandeling?

Behandeling?

Onderzoek toont aan dat therapie doeltreffender is dan het gebruik van medicatie als behandelmethode. Therapie is een behandelingsmethode waarin de persoon met een persoonlijkheidsstoornis samen met een therapeut (bijvoorbeeld een psycholoog) gaat proberen de stoornis te overwinnen. Er wordt soms gezegd dat mensen in therapie gek of abnormaal zijn. Dit is zeker niet zo. Het is juist heel knap om hulp te zoeken wanneer het lastig wordt om je problemen alleen op te lossen.

Ontwijkend?

Ontwijkend?

Personen met een ontwijkende persoonlijkheidsstoornis zijn vaak erg onzeker en angstig diep vanbinnen. Ook in contacten met anderen (zelfs in vriendschapsrelaties) hebben ze problemen om open te zijn. Ze denken dan dat ze niet de moeite waard zijn of iets verkeerd zouden zeggen. Mensen met deze stoornis gaan vaak onbekende situaties of nieuwe plaatsen vermijden.

Nadenken over dood?

Nadenken over dood?

Als een ontwijkende persoonlijkheidsstoornis erg zwaar is, kan het zijn dat mensen veel moeite hebben met het leven en nadenken over de dood. Dit doet een kind natuurlijk heel veel verdriet. Ze willen hun ouder niet verliezen. Daarover maken ze zich dan veel zorgen. Het is erg goed om over die zorgen te praten met iemand die je vertrouwt.

Besmettelijk?

Besmettelijk?

Een ontwijkende persoonlijkheidsstoornis is niet besmettellijk. Je zou dezelfde problemen als je ouder kunnen krijgen, maar dat hoeft niet zo te zijn. Zelfs als je de aanleg voor psychische problemen van je ouder erft, betekent dat niet meteen dat je de problemen ook zelf gaat krijgen. Dit hangt af van de omstandigheden. Goed voor jezelf zorgen is de boodschap.

Waarom?

Waarom?

Een ontwijkende persoonlijkheidsstoornis heeft niet één duidelijke oorzaak, maar ontstaat door een combinatie van factoren. Een grote factor is erfelijkheid. De belangrijkste sociale factoren zijn stressvolle gebeurtenissen in het leven. Ten slotte hebben ook psychische factoren, iemands persoonlijke eigenschappen, invloed op het wel of niet krijgen van de stoornis. Een verlegen iemand tijdens de kinderjaren, zal bijvoorbeeld sneller deze stoornis ontwikkelen.

Problemen?

Problemen?

Voor mensen met een ontwijkende persoonlijkheidsstoornis is het heel moeilijk om goed om te gaan met kritiek. Dit zien ze vaak als een bevestiging van het minderwaardige beeld dat ze van zichzelf hebben. Het gevaar bestaat dat deze personen zich gaan isoleren om moeilijke (nieuwe) situaties te vermijden. Op het werk durven ze bijvoorbeeld wel eens een nieuwe functie weigeren omdat ze op die manier meer ‘in the picture’ komen te staan.

Meer bronnen & links
Alle vragen op een rij
  • Wix Facebook page
een realisatie van ZITDAZO