Home
Narcistisch
Narcistisch?

Narcistisch?

Personen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis zijn vaak erg onzeker en eenzaam diep vanbinnen. Toch komt dit voor de buitenwereld niet echt zo over. Ze gaan immers op zoek naar bevestiging en erkenning door te vertellen over wat ze bereikt hebben, wat ze kunnen en over hoe hun leven vlekkeloos verloopt. Ze vinden vaak ook dat ze recht hebben op aandacht en hebben daardoor weinig oog voor andere mensen.

Behandeling?

Behandeling?

Onderzoek toont aan dat therapie doeltreffender is dan het gebruik van medicatie als behandelmethode. Therapie is een behandelingsmethode waarin de persoon met een persoonlijkheidsstoornis samen met een therapeut (bijvoorbeeld een psycholoog) gaat proberen de stoornis te overwinnen. Er wordt soms gezegd dat mensen in therapie gek of abnormaal zijn. Dit is zeker niet zo. Het is juist heel knap om hulp te zoeken wanneer het lastig wordt om je problemen alleen op te lossen.

Nadenken over dood?

Nadenken over dood?

Als een narcistische persoonlijkheidsstoornis erg zwaar is, kan het zijn dat mensen veel moeite hebben met het leven en nadenken over de dood. Dit doet een kind natuurlijk heel veel verdriet. Ze willen hun ouder niet verliezen. Daarover maken ze zich dan veel zorgen. Het is erg goed om over die zorgen te praten met iemand die je vertrouwt.

Besmettelijk?

Besmettelijk?

Een narcistische persoonlijkheidsstoornis is niet besmettellijk. Je zou dezelfde problemen als je ouder kunnen krijgen, maar dat hoeft niet zo te zijn. Zelfs als je de aanleg voor psychische problemen van je ouder erft, betekent dat niet meteen dat je de problemen ook zelf gaat krijgen. Dit hangt af van de omstandigheden. Goed voor jezelf zorgen is de boodschap.

Waarom?

Waarom?

Een narcistische persoonlijkheiddstoornis heeft niet één duidelijke oorzaak, maar ontstaat door een combinatie van factoren. Een grote factor is erfelijkheid. De belangrijkste sociale factoren zijn stressvolle gebeurtenissen in het leven. Ten slotte hebben ook psychische factoren, iemands persoonlijke (karakter)eigenschappen, invloed op het wel of niet krijgen van de stoornis.

Problemen?

Problemen?

Voor mensen met een narcistische persoonlijkheiddstoornis krijgen te maken met problemen op het werk. Het samenwerken loopt moeilijk omdat afspraken niet altijd worden nageleefd of collega’s zich minderwaardig voelen door het gedrag van deze personen. Voor mensen met een narcistische persoonlijkheiddstoornis is het vaak heel moeilijk om stabiele relaties aan te gaan. Ze ontwikkelen ook sneller angststoornissen en depressies.

Wat met de omgeving?

Wat met de omgeving?

Voor mensen uit de omgeving van personen met de narcistische persoonlijkheidsstoornis is het niet altijd gemakkelijk om hiermee om te gaan. In het gezin ontstaan wel eens problemen omdat er weinig ruimte is voor de andere leden van de familie. Het is goed om in die situaties niet bij de pakken te blijven zitten en te praten met een vertrouwd iemand.

Meer bronnen & links
Alle vragen op een rij
  • Wix Facebook page
een realisatie van ZITDAZO