Home

En dan zegt men je als kind: “psychische aandoeningen, dat zit in de genen. Dat wordt overgedragen van ouder op kind!” Het spreekt voor zich dat die boodschap je als kind niet bepaald happy maakt. #understatement

De pijn uit het verleden zorgde ervoor dat ik op mijn 20ste zelf ook in een depressie ben beland. Ondertussen ben ik echter al 15 jaar een gelukkig en stabiel persoon. Mijn broers ook trouwens. Het verleden is wat het is, maar je toekomst, die bepaal je voor een groot deel zelf. Hoe traumatisch de lading in je rugzak ook is: het aanbod aan hulpverlening is zó groot dat er voor iedereen wel een oplossing op maat kan gevonden worden.

Met de 1ste hulpverlener waar ik naartoe ging klikte het niet. De verleiding is was groot om het therapieplan dan maar op te geven. Niemand doet zijn verhaal graag meerdere keren. Het voelt zo kwetsbaar en je denkt al gauw “therapie heb ik geprobeerd, maar het blijkt mijn ding niet”.

Gelukkig ben ik blijven zoeken tot ik een therapeut vond met wie het wél klikte. De beste beslissing van mijn leven! Het kost je tijd en geld. Maar het is de beste investering die je kan doen in je eigen leven + in het leven van je (eventuele) toekomstige kinderen.

Onkruid kan je afknippen door bijvoorbeeld te vluchten. Nadeel: op korte termijn voelt het goed, maar daarna groeit het onbehagen terug. Je kan pijn en verdriet echter ook met de wortel uittrekken (door therapie of cursussen voor persoonlijke groei).

Vroeger waren we slachtoffers. Nu kunnen we beslissen om uit die rol te stappen. Who do we want to be today? The passengers or the pilots of our lives?

  • Wix Facebook page
een realisatie van ZITDAZO