Home

Gewoonte?

 

Een verslaving aan een gewoonte betekent dat de persoon met de verslaving een bepaalde handeling moet doen om zich goed te voelen of om een kick te krijgen. Iemand kan bijvoorbeeld verslaafd zijn aan gokken, games of seks.

 

Medicatie?

 

Soms is het nodig om medicatie te combineren met een vorm van therapie om een zo goed mogelijk resultaat te bereiken. Therapie is een behandelingsmethode waarin de persoon met een verslaving samen met een therapeut (bijvoorbeeld een psycholoog) gaat proberen de verslaving te overwinnen. Er wordt soms gezegd dat mensen in therapie gek of abnormaal zijn. Dit is zeker niet zo. Het is juist heel knap om hulp te zoeken wanneer het lastig wordt om je problemen alleen op te lossen.

 

Stoppen?

 

Heel wat mensen krijgen te maken met een verslaving in Vlaanderen. Het is best moeilijk om te stoppen, doordat de verslaving het de hersenen van je moeder of vader wel erg moeilijk maakt. Soms is het nodig dat een behandeling plaatsvindt. Het gebeurt ook dat mensen die gestopt zijn, na een tijdje terug beginnen.

 

Nadenken over de dood?

 

Als een verslaving erg lang duurt, of erg zwaar is, kan het zijn dat mensen veel moeite hebben met het leven en nadenken over de dood. Dit doet een kind natuurlijk heel veel verdriet. Ze willen hun ouder niet verliezen. Daarover maken ze zich dan veel zorgen. Het is erg goed om over die zorgen te praten met iemand die je vertrouwt.

 

Besmettelijk?

 

Een verslaving is niet besmettellijk. Je zou dezelfde problemen als je ouder kunnen krijgen, maar dat hoeft niet zo te zijn. Zelfs als je de aanleg voor psychische problemen van je ouder erft, betekent dat niet meteen dat je de problemen ook zelf gaat krijgen. Dit hangt af van de omstandigheden. Goed voor jezelf zorgen is de boodschap.

 

Problemen?

 

Wie verslaafd is aan een gewoonte krijgt vaker te maken met problemen. Dit kunnen problemen zijn met de politie, op het werk of soms zelfs problemen in het gezin. Soms wordt er veel ruzie gemaakt of komt de persoon met een verslaving zijn afspraken niet na. Mensen die erg verslaafd zijn, gebruiken soms geld voor de gewoonte waaraan ze verslaafd zijn. Zo blijft er niet genoeg geld over voor kledij, eten of spullen voor school. Niet elke situatie is dezelfde.

 

Probleem of verslaving?

 

Niet elk gebruik is echter meteen ook probleemgebruik. Niet iedereen die wel eens een gokje waagt of een videogame speelt, wordt daar automatisch afhankelijk van. Een gewoonte kan wel tot een verslaving leiden.

  • Wix Facebook page
een realisatie van ZITDAZO