Home
Helpend

Helpend

Wanneer een vader of moeder een psychisch probleem heeft, zal dit ook gevolgen hebben voor het gezin. Sommige kinderen moeten in moeilijke periodes extra taken opnemen in huis. Dat is best lief. En misschien ook wel heel moeilijk. Als het te zwaar wordt thuis, kan er altijd extra hulp ingeschakeld worden.

Machteloos

Machteloos

Je doet je best om je moeder of vader met psychische stoornis te helpen. Maar telkens gaat het weer fout. Je hebt het gevoel dat je de situatie niet onder controle hebt. Weet dat dit ook niet jouw taak is, zoek en reken daarom op steun.

Eenzaam

Eenzaam

Wanneer je problemen hebt, of je raar voelt, kan je door met anderen te praten het gevoel krijgen niet de enige te zijn die het moeilijk heeft. Of het is eens leuk dat er iemand naar je luistert. Dat kan dan een goede steun zijn voor je. Je kan praten met mensen die je goed kent en vertrouwt, of net met iemand die buiten je gezin staat.

Droevig

Droevig

Het kan goed zijn dat je je verdrietig voelt omdat je het erg vindt dat je ouder een psychisch probleem heeft. Of misschien ben je droevig omdat niemand stilstaat bij wat de stoornis van je mama of papa voor jou moet betekenen in je situatie. Een goede tip is om dat verdriet niet op te kroppen, maar te delen met anderen. Dat kunnen je ouders zijn, maar ook vrienden, een leerkracht of familieleden.

Schuldig

Schuldig

Kinderen zijn niet altijd 'braaf'. Ze zetten de boel wel eens op stelten. Hier zijn ouders dan niet blij mee. Je moet je echter geen zorgen maken dat je mama of papa daar ziek van is geworden. Er spelen immers meerdere factoren mee in het krijgen van een psychische stoornis. Het is niet jouw schuld. Dat moet je zeker onthouden.

Beschaamd

Beschaamd

Iedereen schaamt zich wel eens voor zijn ouders. Stel je maar eens voor dat ze vlot willen doen tegen een vriendje van je, terwijl je dat niet wil. De problemen die een vader of moeder extra hebben als ze te maken hebben met een psychiatrische stoornis, maken het vaak nog moeilijker. Misschien zit je met vragen die je aan niemand durft stellen?

Besluiteloos

Besluiteloos

Soms hebben kinderen van een ouder met psychische problemen het gevoel dat ze niet goed weten welke keuzes ze willen (of moeten) maken. Door de zorg op te nemen voor moeder of vader was er misschien niet veel tijd over voor ‘zelfverantwoordelijkheid’? Toch is ruimte nemen voor je eigen leven heel belangrijk.

Onbegrepen & onzichtbaar

Onbegrepen & onzichtbaar

Hoe kan het nu zijn dat mensen uit mijn omgeving niet zagen hoe moeilijk het bij me thuis liep? Waarom hebben ze niets gedaan? Of misschien heb je het gevoel dat je net verborgen wil houden wat er thuis gebeurt. Dat kost energie en heeft misschien wel als effect dat anderen je niet begrijpen of kunnen steunen. Soms durven mensen die het wel doorhebben, er niet zelf over beginnen. Praat erover!

Boos

Boos

Als je boos bent, kan dat soms wel een tijdje duren voor je dat gevoel kwijt bent. Je kiest er niet voor om kind van te zijn. Het is belangrijk niet met die boosheid te blijven zitten. Je kan op verschillende manieren proberen die boze gevoelens kwijt te raken. Bij sommige mensen helpt het als ze er met iemand over kunnen praten. Anderen gaan naar muziek luisteren, wandelen met de hond of gaan heel hard rennen. Nog anderen sturen een berichtje naar een vriend met de gsm of op Facebook.

Verwonderd

Verwonderd

Het kan best zijn dat je pas recent hebt ‘ontdekt’ dat het er bij jou thuis niet aan toe gaat zoals in vele andere gezinnen. Misschien dacht je eerst dat er iets aan de hand was met jou, en weet je nu dat er iets aan de hand is met je vader of moeder? Of voelde je wel dat er iets niet klopte, maar kon je niet precies omschrijven wat?

 
Gevoelens: getuigenis van Sam
  • Wix Facebook page
een realisatie van ZITDAZO