Home

Fobie?

 

Personen met een fobie krijgen vaak paniekaanvallen. Ze worden dan heel angstig voor een voorwerp of situatie zonder dat dit eigenlijk nodig is. Deze mensen gaan wanneer ze bang zijn hartkloppingen krijgen, worden misselijk of gaan erg zweten. Soms komt ook hyperventilatie voor. Dat betekent dat ze de indruk hebben geen lucht meer binnen te krijgen. Ze panikeren en denken soms ook dat ze zullen sterven aan een hartaanval.

 

Behandeling?

 

Onderzoek toont aan dat therapie doeltreffender is dan het gebruik van medicatie als behandelmethode. Therapie is een behandelingsmethode waarin de persoon met een persoonlijkheidsstoornis samen met een therapeut (bijvoorbeeld een psycholoog) gaat proberen de stoornis te overwinnen. Er wordt soms gezegd dat mensen in therapie gek of abnormaal zijn. Dit is zeker niet zo. Het is juist heel knap om hulp te zoeken wanneer het lastig wordt om je problemen alleen op te lossen.

 

Nadenken over de dood?

 

Als een angststoornis erg zwaar is, kan het zijn dat mensen veel moeite hebben met het leven en nadenken over de dood. Dit doet een kind natuurlijk heel veel verdriet. Ze willen hun ouder niet verliezen. Daarover maken ze zich dan veel zorgen. Het is erg goed om over die zorgen te praten met iemand die je vertrouwt.

 

Besmettelijk?

 

Een angststoornis is niet besmettelijk. Je zou dezelfde problemen als je ouder kunnen krijgen, maar dat hoeft niet zo te zijn. Zelfs als je de aanleg voor psychische problemen van je ouder erft, betekent dat niet meteen dat je de problemen ook zelf gaat krijgen. Dit hangt af van de omstandigheden. Goed voor jezelf zorgen is de boodschap.

 

Problemen?

 

Personen met een fobie zijn steeds ‘op hun hoede’. De situatie of het voorwerp waar ze bang voor zijn, zou kunne opduiken. Ze zijn erg gespannen en vermijden (het doen van) bepaalde dingen. Er ontstaan vaker problemen op het werk, bijvoorbeeld omdat ze nieuwe situaties mijden. Een fobie heeft ook vaak gevolgen voor de omgeving van de persoon.

 

Waarom?

 

Een fobie heeft niet één duidelijke oorzaak, maar ontstaat door een combinatie van factoren. Een factor is erfelijkheid. De belangrijkste sociale factoren zijn stressvolle gebeurtenissen in het leven. Ten slotte hebben ook psychische factoren, iemands persoonlijke eigenschappen, invloed op het wel of niet krijgen van de stoornis. Een verlegen iemand tijdens de kinderjaren, zal bijvoorbeeld sneller deze stoornis ontwikkelen. Vrouwen hebben (tot 2 keer) vaker als mannen een fobie.

  • Wix Facebook page
een realisatie van ZITDAZO