Home
Denk je dat het door jou komt?

Denk je dat het door jou komt?

Kinderen zijn niet altijd braaf. Ze zetten de boel wel eens op stelten. Hier zijn ouders dan niet blij mee. Je moet je echter geen zorgen maken dat je moeder of vader daar ziek van is geworden. Er spelen immers meerdere factoren mee in het krijgen van psychische problemen. Het is niet jouw schuld. Dat moet je zeker onthouden.

Wat is een KOPP-groep?

Wat is een KOPP-groep?

Een KOPP-groep is een groep kinderen en jongeren die opgroeien in gezinnen waarvan ten minste één van de ouders te maken heeft met psychische problemen. Soms is het voor kinderen zelf ook erg moeilijk om om te gaan met de problemen van hun ouders. In een KOPP-groep kan je leren hoe je kan omgaan met moeilijke situaties. Je kan er ook je eigen ervaringen delen met anderen. Je bent niet de enige.

Heeft je ouder een psychiater?

Heeft je ouder een psychiater?

Wat doet die dan juist? Is er ook therapie? Misschien zit je zelf met heel wat vragen. Het kan dan ook goed zijn om eens stil te staan bij deze vragen en ze met je ouder te bespreken. Misschien kan je eens meegaan de volgende keer?

Kan mijn ouder wel voor mij zorgen?

Kan mijn ouder wel voor mij zorgen?

Hoewel het niet altijd even gemakkelijk is voor een mama of papa met psychische klachten, kan niet gezegd worden dat ze niet kunnen zorgen voor hun kinderen. Een goede ondersteuning van de mensen in de buurt (familie, vrienden) is natuurlijk heel belangrijk. Ook voor de kinderen is het niet altijd gemakkelijk om in deze omstandigheden op te groeien. Soms kan het zijn dat een ouder niet thuis kan blijven en wordt opgenomen.

Praat je ouder soms over de dood?

Praat je ouder soms over de dood?

Als psychische problemen erg lang duren, of erg zwaar zijn, kan het zijn dat mensen veel moeite hebben met het leven en nadenken over de dood. Dit doet een kind natuurlijk heel veel verdriet. Ze willen hun ouder niet verliezen. Daarover maken ze zich dan veel zorgen. Het is erg goed om over die zorgen te praten met iemand die je vertrouwt.

Schaam je je wel eens?

Schaam je je wel eens?

Iedereen schaamt zich wel eens voor hun ouders. Stel je maar eens voor dat ze vlot willen doen tegen een vriendje van je, terwijl je dat niet wil. Het is niet altijd gemakkelijk om een papa of mama te hebben die psychische problemen heeft. De problemen die een vader of moeder dan ‘extra’ hebben, maken het dan nog moeilijker. Misschien is dat voor jou ook wel zo?

Is het besmettelijk?

Is het besmettelijk?

Psychische problemen zijn niet besmettellijk. Je zou dezelfde problemen als je ouder kunnen krijgen, maar dat hoeft niet zo te zijn. Zelfs als je de aanleg voor psychische problemen van je ouder erft, betekent dat niet meteen dat je de problemen ook zelf gaat krijgen. Dit hangt af van de omstandigheden. Goed voor jezelf zorgen is de boodschap.

Hoe geraak jij van de boosheid af?

Hoe geraak jij van de boosheid af?

Als je boos bent, kan dat soms wel een tijdje duren. Het is belangrijk niet met de boosheid te blijven zitten. Je kan op verschillende manieren proberen die boze gevoelens kwijt te raken. Bij sommige mensen helpt het als ze er met iemand over kunnen praten. Anderen gaan naar muziek luisteren, wandelen met de hond of gaan heel hard rennen. Nog anderen sturen een berichtje naar een vriend of vriendin met de gsm of op Facebook.

Praat je er wel eens over?

Praat je er wel eens over?

Wanneer je problemen hebt, of je raar voelt, kan je door met anderen te praten het gevoel krijgen niet de enige te zijn die het moeilijk heeft. Of het is eens leuk dat er iemand naar je luistert. Dat kan dan een goede steun zijn voor je. Je kan praten met mensen die je goed kent en vertrouwt, of net met iemand die buiten je gezin staat. Misschien ben je al eens binnengesprongen bij het JAC in je buurt?

Waar kan je terecht?

Waar kan je terecht?

Als jij het moeilijk hebt, kan je misschien wel terecht bij Iemand uit de familie Iemand van je vrienden Je klastitularis of een vertrouwensleerkracht Iemand van het CLB Je huisdokter Het JAC in je buurt? Awel (BEL naar 102 of surf naar awel.be)

Mijn ouder is opgenomen, wat nu?

Mijn ouder is opgenomen, wat nu?

Wanneer je ouder in behandeling gaat, kan zijn dat hij of zij wordt opgenomen in een psychiatrische voorziening of een ziekenhuis. Dat is niet prettig en heeft invloed ook op jou en de andere gezinsleden. Veel kinderen stellen zich hierbij heel wat vragen. Sommigen voelen zich opgelucht door de rust die terugkeert, anderen voelen zich eerder schuldig, of boos.

Wat doet mijn opgenomen ouder daar?

Wat doet mijn opgenomen ouder daar?

Wanneer je ouder wordt opgenomen in een psychiatrische voorziening of ziekenhuis, wordt er vaak een weekprogramma opgesteld. Daarin zit bijvoorbeeld therapie in groep, maar ook individuele gesprekken en huishoudelijke taken. Als een opname lang duurt, vinden jongeren het vaak fijn om op bezoek te kunnen gaan of te bellen. Vraag zeker na wanneer dit kan. Misschien vind je ook al heel wat informatie op de website van de voorziening?

Hoe contacteer je een CLB?

Hoe contacteer je een CLB?

Als jij het moeilijk hebt, wil je misschien praten met iemand van het Centrum voor Leerlingenbegeleiding. Klik op onderstaande link om te zoeken welke afdeling het dichtst bij jou in de buurt is.

Zijn er negatieve gevolgen voor mij?

Zijn er negatieve gevolgen voor mij?

Het is mogelijk dat doordat je ouder een psychisch probleem heeft, je leven er anders uitziet als dat van een jongere waar de ouders ‘mentaal gezond’ zijn. Soms kan dat vervelende gevolgen hebben. Het zou kunnen dat je niet hebt geleerd wat ‘normaal gedrag’ betekent. Misschien heb je mindere schoolresultaten. Of heb je veel ‘gezorgd’ en is het daarom moeilijk te weten wie je zelf eigenlijk bent. Misschien lopen je relaties niet altijd even vlot. Praat erover met iemand die je vertrouwt.

Zijn er dan ook positieve gevolgen?

Zijn er dan ook positieve gevolgen?

Het is mogelijk dat doordat je ouder een psychisch probleem heeft, je leven er anders uitziet als dat van een jongere waar de ouders ‘mentaal gezond’ zijn. Dit kan ook betekenen dat jij al vaardigheden hebt ontwikkeld, waar anderen nog niet aan toe zijn. Je kan misschien heel goed zorgen voor anderen en weet wat het betekent om iemand in de omgeving te hebben die ‘anders’ is. Vind je zelf je eigen krachten niet terug? Praat erover met iemand die je vertrouwt.

Ben ik de enige?

Ben ik de enige?

Eén op de vier mensen krijgt vroeg of laat af te rekenen met psychische problemen. Soms gaan deze problemen vanzelf weer over. Soms slepen ze heel lang aan. In één jaar krijgen in België ongeveer 700.000 mensen te maken met een psychisch probleem. Als je het effect van deze psychische problemen op de omgeving van de mensen met de problemen meetelt, komen nog veel meer mensen hiermee in aanraking. Nee, je bent dus niet de enige, al kan dit soms wel zo lijken!

Een mama getuigt
Alle vragen op een rij
  • Wix Facebook page
een realisatie van ZITDAZO