Home
Iedere depressie is anders.

Iedere depressie is anders.

Ieder ervaart zijn/haar depressie ook anders. Een ding hebben wij echter allemaal gemeen: het is onmogelijk om precies onder woorden te brengen hoe je je voelt en wat je doormaakt.

Het is een afglijden.

Het is een afglijden.

Naar Dante's Inferno. Het is niet alleen de verschrikkelijke en slopende vermoeidheid, de lichamelijke pijn aan spieren en botten, hoofdpijn, het gevoel alsof je je voortbeweegt in een ton met stroop. Alles is je teveel, geluiden, mensen, alles komt als een orkaan op je af, zorgt ervoor dat je in paniek raakt.

Slapeloosheid...

Slapeloosheid...

... afgewisseld met nachtmerries. Niets is meer leuk, niets is meer de moeite waard. Alles kost verschrikkelijk veel moeite en energie en die energie die heb je niet. Je bent totaal leeg, op. Het leven drukt op je, alsof je levend begraven bent.

Het gevoel...

Het gevoel...

... dat alles om je heen sneller gaat dan jij. Alsof je langs de kant van het leven toe staat te kijken hoe iedereen doorgaat met leven, werken en plezier maken, terwijl jij vastzit, stilstaat, niet vooruit komt. Je kunt wel gillen van ellende bij alle goedbedoelde adviezen. Het lukt niet!

De frustratie.

De frustratie.

De dingen die je voorheen automatisch deed, je staat er vol verbijstering naar te kijken en je af te vragen wat je moet doen en het komt niet. Er komt helemaal niets!

De schuldgevoelens.

De schuldgevoelens.

Je vindt jezelf een last voor je omgeving en van deze last wil je ze verlossen. Je voelt je zo enorm kinderachtig dat je je er niet tegen kunt verzetten, dat je dit hebt.

Je komt niet meer uit bed.

Je komt niet meer uit bed.

Je komt niet meer uit bed, wilt niet meer eten en drinken, je wilt alleen nog maar dood.Gedachten die je niet kunt stilzetten, de verwarring, niet meer in staat zinnen te vormen, het voelt allemaal even hopeloos en uitzichtloos. Je weet het zeker: hier kom je nooit meer uit, dus waarom doorgaan? Geen lichtpuntjes meer zien, alles is alleen maar koud en donker.

Alle vragen rond depressie op een rij
  • Wix Facebook page
een realisatie van ZITDAZO