Home
Depressie?

Depressie?

Iemand die gedurende langere tijd te kampen heeft met neerslachtigheid heeft een depressie. Deze persoon heeft last van sombere gevoelens, geen zin in (de meeste) activiteiten en is vaak moe. Een depressie is voor elke persoon anders. Een depressie kan dan ook heel veel verschillende vormen aannemen. Mensen met een depressie reageren soms gelaten en kunnen dan weinig interesse tonen. Ze hebben misschien moeite met het formuleren van een mening en reageren onverschillig. Dit is niet altijd zo.

Iedereen?

Iedereen?

Depressie is één van de meest voorkomende aandoeningen. Iedereen kan een depressie krijgen. Naar schatting zullen 1 tot 1,7 miljoen Belgen tijdens hun leven een depressie doormaken. Dat is een groot aantal, niet?

Waarom?

Waarom?

Depressies hebben niet één duidelijke oorzaak, maar ontstaan door een combinatie van factoren. De belangrijkste biologische factor is erfelijkheid. De belangrijkste sociale factoren zijn verdrietige of schokkende gebeurtenissen. Ten slotte hebben ook psychische factoren, iemands persoonlijke (karakter)eigenschappen, invloed op het wel of niet krijgen van een depressie.

Medicatie?

Medicatie?

Vaak is het aangewezen om medicatie te combineren met een vorm van therapie om een zo goed mogelijk resultaat te bereiken. Therapie is een behandelingsmethode waarin de persoon met een depressie samen met een therapeut (bijvoorbeeld een psycholoog) gaat proberen de depressie te overwinnen. Er wordt soms gezegd dat mensen in therapie gek of abnormaal zijn. Dit is zeker niet zo. Het is juist heel knap om hulp te zoeken wanneer het lastig wordt om je problemen alleen op te lossen.

Besmettelijk?

Besmettelijk?

Een depressie is niet besmettellijk. Je zou dezelfde problemen als je ouder kunnen krijgen, maar dat hoeft niet zo te zijn. Zelfs als je de aanleg voor psychische problemen van je ouder erft, betekent dat niet meteen dat je de problemen ook zelf gaat krijgen. Dit hangt af van de omstandigheden. Goed voor jezelf zorgen is de boodschap.

Nadenken over dood?

Nadenken over dood?

Als een depressie erg lang duurt, of erg zwaar is, kan het zijn dat mensen veel moeite hebben met het leven en nadenken over de dood. Dit doet je als kind natuurlijk heel veel verdriet. Je wil je ouder niet verliezen. Het is erg goed om over die zorgen te praten met iemand die je vertrouwt.

Moe?

Moe?

Geen enkele mens is dezelfde, ook personen met een depressie niet. Het komt bij hen wel meer voor dat ze vaak moe zijn en veel slapen. Soms geraken ze net heel slecht in slaap 's nachts.

Pijn?

Pijn?

Niet iedereen die last heeft van een depressie heeft ook last van lichamelijke pijn. Mensen met een depressie hebben wel vaker last van pijn dan mensen zonder depressie, soms voelen ze die pijn zelfs in heel hun lichaam.

Meer bronnen & links
Alle vragen op een rij
  • Wix Facebook page
een realisatie van ZITDAZO