Home
Borderline?

Borderline?

Personen met een borderline persoonlijkheidsstoornis wisselen sterk in stemming (van heel vrolijk naar heel boos of triest), denken en doen. Ze reageren vaak extreem, zijn eerder impulsief (bijvoorbeeld veel geld uitgeven bij het winkelen) en denken zwart-wit (er is geen ‘gulden middenweg’). Ze hebben moeite om relaties op een ‘gezonde’ manier aan te gaan en vragen veel aandacht van anderen. Dit komt omdat ze hoge verwachtingen hebben maar toch ook een grote verlatingsangst hebben.

Medicatie?

Medicatie?

Soms is het nodig om medicatie te combineren met een vorm van therapie om een zo goed mogelijk resultaat te bereiken. Therapie is een behandelingsmethode waarin de persoon met een verslaving samen met een therapeut (bijvoorbeeld een psycholoog) gaat proberen de verslaving te overwinnen. Er wordt soms gezegd dat mensen in therapie gek of abnormaal zijn. Dit is zeker niet zo. Het is juist heel knap om hulp te zoeken wanneer het lastig wordt om je problemen alleen op te lossen.

Nadenken over dood?

Nadenken over dood?

Als een borderline persoonlijkheidsstoornis erg zwaar is, kan het zijn dat mensen veel moeite hebben met het leven en nadenken over de dood. Dit doet een kind natuurlijk heel veel verdriet. Ze willen hun ouder niet verliezen. Daarover maken ze zich dan veel zorgen. Het is erg goed om over die zorgen te praten met iemand die je vertrouwt.

Besmettelijk?

Besmettelijk?

Een borderline persoonlijkheidsstoornis is niet besmettellijk. Je zou dezelfde problemen als je ouder kunnen krijgen, maar dat hoeft niet zo te zijn. Zelfs als je de aanleg voor psychische problemen van je ouder erft, betekent dat niet meteen dat je de problemen ook zelf gaat krijgen. Dit hangt af van de omstandigheden. Goed voor jezelf zorgen is de boodschap.

Waarom?

Waarom?

Een borderline persoonlijkheiddstoornis heeft niet één duidelijke oorzaak, maar ontstaat door een combinatie van factoren. Een grote factor is erfelijkheid. De belangrijkste sociale factoren zijn stressvolle gebeurtenissen in het leven (vaak trauma’s uit de kindertijd: mishandeling en misbruik). Ook psychische factoren, iemands persoonlijke (karakter)eigenschappen, hebben een invloed. De persoonlijkheidsstoornis komt even veel voor bij mannen als bij vrouwen. Vrouwen worden wel vaker opgenomen.

Problemen?

Problemen?

Voor mensen met een borderline persoonlijkheiddstoornis is het heel moeilijk om stabiele relaties aan te gaan. Ze hebben een grotere kans op een echtscheiding wanneer ze trouwen. Ze verspillen soms geld, rijden gevaarlijk (roekeloos) of misbruiken middelen (of voeding). Ze hebben een verhoogde kans op automutilatie (zichzelf verwonden). Op hun werk ontstaan er vaak problemen omdat samenwerken moeilijk loopt.

Wat met de omgeving?

Wat met de omgeving?

Mensen uit de omgeving van personen met borderline persoonlijkheidsstoornis kunnen veel verwijten krijgen en een korte periode daarna kunnen ze extreem vriendelijk worden behandeld en lijkt er niets aan de hand. Dit kan best verwarrend zijn.

Meer bronnen & links
Alle vragen op een rij
  • Wix Facebook page
een realisatie van ZITDAZO