Home
Medicatie?

Medicatie?

Een antisociale persoonlijkheidsstoornis kan niet worden genezen. Met medicatie, therapie en andere begeleidingsvormen kunnen de symptomen wel worden bestreden.

Antisociaal?

Antisociaal?

Personen met een antisociale persoonlijkheidsstoornis wisselen sterk in stemming, denken en doen. Ze hebben vaak last van een beperkt inlevingsvermogen en vertonen antisociaal gedrag. Dit wil zeggen dat ze moeite hebben met het hebben van respect voor anderen. Ze plegen bijvoorbeeld vaker criminele feiten, liegen vaker, zijn impulsief, vaker betrokken in vechtpartijen en hebben moeite in het voelen en tonen van spijt.

Nadenken over dood?

Nadenken over dood?

Als een antisociale persoonlijkheidsstoornis erg zwaar is, kan het zijn dat mensen veel moeite hebben met het leven en nadenken over de dood. Dit doet een kind natuurlijk heel veel verdriet. Ze willen hun ouder niet verliezen. Daarover maken ze zich dan veel zorgen. Het is erg goed om over die zorgen te praten met iemand die je vertrouwt.

Besmettelijk?

Besmettelijk?

Een antisociale persoonlijkheidsstoornis is niet besmettellijk. Je zou dezelfde problemen als je ouder kunnen krijgen, maar dat hoeft niet zo te zijn. Zelfs als je de aanleg voor psychische problemen van je ouder erft, betekent dat niet meteen dat je de problemen ook zelf gaat krijgen. Dit hangt af van de omstandigheden. Goed voor jezelf zorgen is de boodschap.

Waarom?

Waarom?

Een antisociale persoonlijkheiddstoornis heeft niet één duidelijke oorzaak, maar ontstaat door een combinatie van factoren. Een factor is erfelijkheid. De belangrijkste sociale factoren zijn stressvolle gebeurtenissen in het leven. Ten slotte hebben ook psychische factoren, iemands persoonlijke (karakter)eigenschappen (‘individuele kwetsbaarheid’) invloed op het wel of niet krijgen van een antisociale persoonlijkheidsstoornis. De persoonlijkheidsstoornis komt vaker voor bij mannen dan vrouwen.

Problemen?

Problemen?

Voor mensen met een antisociale persoonlijkheiddstoornis is het heel moeilijk om zich aan de ‘maatschappelijke norm’ te houden. Deze personen doen vaak ‘wat niet mag’. Daardoor komen ze vaak in de problemen. Op hun werk ontstaan er bijvoorbeeld problemen en ook het betalen van rekeningen is moeilijk. Het antisociale gedrag van mensen met de stoornis heeft dikwijls ernstige gevolgen voor mensen uit de (directe) omgeving.

Meer bronnen & links
Alle vragen op een rij
  • Wix Facebook page
een realisatie van ZITDAZO