Home

Anorexia?

 

Personen met de eetstoornis anorexia (nervosa) zijn veel bezig met hoe ze eruit zien en vooral: hoeveel ze wegen. Ze verlangen er hevig naar om heel mager te zijn. Ook wat ze doen is daar op gericht. Hun gedrag is daar op gericht. Sommige mensen met anorexia hebben last van eetbuien: ze gaan ook door met eten als ze geen honger hebben. Daar hebben ze dan later spijt van, waardoor ze gaan proberen om het voedsel op onnatuurlijke manier terug kwijt te geraken. Dat doen ze bijvoorbeeld door hun vinger in de keel te steken. Andere mensen met anorexia doen niets anders dan vasten: ze proberen zo weinig mogelijk te eten.

 

Medicatie?

 

Therapie moet de voorkeur krijgen op het gebruik van medicatie als behandelmethode. Therapie is een behandelingsmethode waarin de persoon met een persoonlijkheidsstoornis samen met een therapeut (bijvoorbeeld een psycholoog) gaat proberen de stoornis te overwinnen. Er wordt soms gezegd dat mensen in therapie gek of abnormaal zijn. Dit is zeker niet zo. Het is juist heel knap om hulp te zoeken wanneer het lastig wordt om je problemen alleen op te lossen.

 

Nadenken over de dood?

 

Als een eetstoornis zoals anorexia erg zwaar is, kan het zijn dat mensen veel moeite hebben met het leven en nadenken over de dood. Dit doet een kind natuurlijk heel veel verdriet. Ze willen hun ouder niet verliezen. Daarover maken ze zich dan veel zorgen. Het is erg goed om over die zorgen te praten met iemand die je vertrouwt.

 

Besmettelijk?

 

Anorexia is niet besmettellijk. Je zou dezelfde problemen als je ouder kunnen krijgen, maar dat hoeft niet zo te zijn. Zelfs als je de aanleg voor psychische problemen van je ouder erft, betekent dat niet meteen dat je de problemen ook zelf gaat krijgen. Dit hangt af van de omstandigheden. Goed voor jezelf zorgen is de boodschap.

 

Problemen?

 

Voor mensen met de eetstoornis anorexia is het vaak moeilijk om op een normale manier te functioneren. Ze hebben vaak last van lichamelijke klachten. Dat kunnen hartklachten zijn, maar ook maagklachten of problemen met de hormonenhuishouding (bijvoorbeeld menstruatie die onregelmatig verloopt of verdwijnt).  Als anorexia lang duurt, kan het zijn dat mensen niet meer kunnen gaan werken, voor een lange tijd of definitief.

 

Waarom?

 

De eetstoornis anorexia heeft niet één duidelijke oorzaak, maar ontstaat door een combinatie van factoren. Een factor is erfelijkheid. De belangrijkste sociale factoren zijn stressvolle gebeurtenissen in het leven. Ten slotte hebben ook psychische factoren, iemands persoonlijke (karakter)eigenschappen, invloed op het wel of niet krijgen van de stoornis. Boulimie komt veel meer voor bij mannen als bij vrouwen.

  • Wix Facebook page
een realisatie van ZITDAZO