Home

Schizofrenie is een stoornis waarbij de persoon regelmatig last heeft van psychoses. De persoon ziet, hoort of ruiken dingen die anderen niet waarnemen. Dat zijn momenten waarin het contact met de realiteit is verstoord. Dat is vaak erg verwarrend en angstaanjagend voor de persoon. Ook in de tijd tussen de psychoses is het voor iemand met schizofrenie moeilijk om goed te kunnen functioneren.

 

Dementie is een verzamelnaam voor verschillende ziektes waarbij de persoon achteruitgaat op verschillende gebieden in het leven. Vaak gaat het over moeilijkheden in het denken, maar er komen ook mogelijk problemen voor op taalgebied, gedrag en gevoelens. Soms komt dementie vroeg in het leven voor. Dat kan al vanaf de leeftijd van 40 jaar.

 

Het kan zijn dat je moeder of vader te kampen hebben met psychische problemen, maar nog niet (helemaal) duidelijk is over welke stoornis het juist gaat. Het kan ook zijn dat er geen sprake is van een stoornis, maar je ouder zich een tijdje minder goed voelt. Dat kan lastig zijn voor je als kind.

 

Er zijn verschillende soorten autisme. Allemaal samen vallen ze onder de noemer 'ASS'. Iemand met autisme ontwikkelt zich op verschillende gebieden anders dan anderen. Daardoor hebben ze een verschillende kijk op de wereld.

 

ADHD of ‘Attention Deficit Hyperactivity Disorder’ is een ontwikkelingsstoornis. Er bestaan vaak problemen op gebied van aandacht, hyperactiviteit en impulsiviteit. Personen met ADHD zijn vaker slordig, afgeleid en onrustig.

 

Mensen met een dwangstoornis hebben de hele tijd last van gedachten waar ze maar moeilijk vanaf geraken. Ze zijn zo bezig met die gedachten, dat ze bijvoorbeeld dingen geloven die niet kloppen. Ze denken bijvoorbeeld dat er inbrekers zullen komen en controleren wel vijf keer per uur of de voordeur gesloten is. Of ze wassen constant hun handen omdat ze vrezen voor een besmetting.

  • Wix Facebook page
een realisatie van ZITDAZO