Home

Afhankelijk?

 

Personen met een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis hebben problemen met hun zelfstandigheid. Ze denken dat ze in de steek zullen worden gelaten en willen daarom graag verzorgd worden. Dagdagelijkse beslissingen zijn moeilijk. Andere personen uit de omgeving zijn nodig voor de persoon om de verantwoordelijkeid voor de belangrijkste gebieden uit het leven te nemen.

 

Behandeling?

 

Een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis kan niet worden genezen. Met medicatie, therapie en andere begeleidingsvormen kunnen de symptomen wel worden bestreden. Voor de afhankelijke persoonlijkheidsstoornis is geen specifieke behandeling bekend.

 

Nadenken over de dood?

 

Als een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis erg zwaar is, kan het zijn dat mensen veel moeite hebben met het leven en nadenken over de dood. Dit doet een kind natuurlijk heel veel verdriet. Ze willen hun ouder niet verliezen. Daarover maken ze zich dan veel zorgen. Het is erg goed om over die zorgen te praten met iemand die je vertrouwt.

 

Besmettelijk?

 

Een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis is niet besmettellijk. Je zou dezelfde problemen als je ouder kunnen krijgen, maar dat hoeft niet zo te zijn. Zelfs als je de aanleg voor psychische problemen van je ouder erft, betekent dat niet meteen dat je de problemen ook zelf gaat krijgen. Dit hangt af van de omstandigheden. Goed voor jezelf zorgen is de boodschap.

 

Problemen?

 

Voor mensen met een afhankelijke persoonlijkheidstoornis is het heel moeilijk om zich op een evenwaardige manier in een relatie te begeven. Ze stellen zich afhankelijk op en willen de relatie behouden.Mensen met een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis krijgen vaker te maken met een echtscheiding en ondervinden ook meer problemen op het werk.

 

Waarom?

 

Een afhankelijke persoonlijkheidstoornis heeft niet één duidelijke oorzaak, maar ontstaat door een combinatie van factoren. Een grote factor is erfelijkheid. De belangrijkste sociale factoren zijn stressvolle gebeurtenissen in het leven. Ten slotte hebben ook psychische factoren, iemands persoonlijke (karakter)eigenschappen (individuele kwetsbaarheid), invloed op het wel of niet krijgen van een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis.

  • Wix Facebook page
een realisatie van ZITDAZO